A KRILL OLAJ HATÁSAI

Magas vérnyomás csökkentés

Magas vérnyomás és LDL Koleszterin csökkentés

A krill olaj csökkenti a vérben a trigliceridszintet, a rossz koleszterin szintjét, ami által tisztán tartja az artériákat, gátolja a lerakódások kialakulását, kedvezően hat a vérnyomásra és a szív egészségére is.
A krill olajban található Omega-3 zsírsavak meggátolják a vérlemezkék összetapadását, így nem sűrűsödik be a vér, ezáltal csökken a magas vérnyomás és a trombózis kockázata is.

A krill olaj segít stabilizálni az ateroszklerotikus plakkokat, ami által megelőzhető az érelmeszesedés, valamint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így például a hirtelen szívhalál kockázata is csökkenthető.

A krill olajban lévő EPA, csökkenti a tromboxán túltermelődését, így gátolja a vérrögképződést, míg a DHA csökkenti a magas vérnyomást, a keringési betegségek és a szívinfarktus kockázatát, de a vércukorszintre is jótékonyan hat.
A krill olaj csökkenti a ventrikuláris fibrilláció veszélyét, vagyis segít a szívritmuszavar és az abból adódó halálozások megelőzésében.

A vérnyomást az endothel funkcióra kifejtett hatása miatt enyhén csökkenti, és növeli a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyságát. A krill olaj elősegíti a természetes nitroglicerin termelődését, amivel támogatja a szívben található erek elzáródásának megakadályozását

A krill olajban jelen van a foszfatidilkolin is, mely egy stresszcsökkentő vegyület. A belső stressz csökkentésével, mérsékelhetjük az olyan stresszel összefüggő szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mint amilyen az infarktus vagy a stroke.
A foszfatidilkolinok nélkülözhetetlenek a glükózfelvételhez, a glikogén szintézishez és a magas koleszterinszint csökkentéséhez is.

Klinikai vizsgálatokban a krill olaj csökkentette a rossz koleszterin és a triglicerid szintjét, miközben növelte a jó koleszterint. Ezáltal javítja a vérkeringést, erősíti a szívet, így hozzájárul a szívroham, az agyvérzés és a keringési betegségek megelőzéséhez.

Egy 120 résztvevővel elvégzett, placebo kontrollált kettős vak vizsgálatban 30 beteg kapott krill olajat, 30 beteg halolajat, és 30 páciens placebót 3 hónapon keresztül. Napi 1 gramm krill olaj 34 %-kal csökkentette a rossz koleszterin szintjét, 43,5 %-kal növelte a jó koleszterint a placebóhoz képest. Emellett csökkentette a trigliceridek szintjét is.

Ezzel szemben napi 3 gramm halolaj csupán 4,5 %-kal csökkentette az LDL-koleszterinszintet, és 4,2 %-kal növelte a HDL-koleszterin szintjét.

Egy norvég egyetemen 113 olyan embert vizsgáltak meg 2 héten keresztül, akik triglicerid-és koleszterinszintje normális vagy enyhén emelkedett volt. A résztvevők egy része naponta fogyasztott krill olajat (543 mg EPA plusz DHA), másik részük halolajat (846 mg EPA plusz DHA), a többiek pedig nem kaptak semmilyen táplálékkiegészítőt.
Az EPA és a DHA teljes mennyisége a krill olajjal kezelt csoportnál 37%-kal kevesebb volt ugyan, de az eredmény egyenlő lett, sőt, a krillet fogyasztók esetében sokkal jobbak voltak a koleszterin és a triglicerid arányai, ami fontosabb a szívbetegségek szempontjából, mint a koleszterinszint önmagában.

Vérnyomással és koleszterinnel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Agyi problémákra ...

Agyserkentő és Idegrendszer támogató hatás

A krillben lévő asztaxantin áthatol a vér-agy gáton, elraktározódik az agyszövetekben, így hosszú távú  védelmet nyújt, míg az Omega-3 csökkenti a depressziót, a szorongást, növeli a memóriát, és jobb hangulatot biztosít.

A krill olajban lévő Omega-3 zsírsavak kulcsfontosságúak az agysejtek közötti kommunikáció zavartalan működésében. Agyunk kb. 60%-a zsír, melyből nagyjából 15-20%-át a DHA teszi ki, főként az agykéregben. A DHA egyedi szerkezeti tulajdonságai megfelelő feltételeket biztosítanak a sejtmembránok funkcióinak optimális működéséhez, főként a szürkeállomány esetén. 

A DHA az idegsejtek összetevője is, ha nincs elegendő belőle a szervezetben, akkor az idegsejtek merevvé válhatnak, és a sejtek közötti neurotranszmissziós folyamatok, vagyis az ingerület átvitel sérülhet. Továbbá alacsony DHA-szint esetén jelentkezhet depresszió, mániás depressziós (bipoláris) zavar, memória problémák, de akár Alzheimer-kór is.
Az Omega-3 hatására egyensúlyba tud kerülni az agyban a szerotonin és a dopamin szintje.

Már azt is kimutatták, hogy a DHA prekurzora (előfutára) lehet a neuroprotectin (NPD1) molekulának, ami védi a központi idegrendszert. Az NPD1 támogatja az idegsejtek regenerálódását, segít fenntartani a homeosztázist (belső környezet állandósságát), illetve védi az idegsejteket és a retinát az oxidatív károsodásoktól

A kutatások alapján feltételezhető, hogy a DHA az idősebb korosztály esetén is nagymértékben képes javítani a kognitív funkciókon. 

Az EPA szintén fontos szerepet játszik az idegsejtek közötti jeltovábbításban, ráadásul csökkent a depressziót fokozó vegyületek szintjét is. 

A The Nutritients folyóiratban megjelent cikk szerint az Omega- zsírsavak nélkülözhetetlenek a megfelelő agyműködéshez, az idegrendszer normális fejlődéséhez, illetve számtalan idegrendszeri betegség megelőzéséhez.

Több kutatás kimutatta, hogy az Omega-3 zsírsavak nagymértékben javítják a memóriát, akár 15%-kal is.
Az új-zélandi Massey Egyetem orvoscsoportja 176 egészséges felnőtt részvételével végzett vizsgálatot, akik fél éven keresztül minden nap fogyasztottak DHA-t.
A kísérletben megfigyelték az alanyok kognitív működését és memóriáját, és összehasonlították a placebót kapó csoport eredményeivel. Az Omega-3 zsírsavat szedők memóriájának és munkamemóriájának minősége és gyorsasága is elképeszt mértékben javult. 

Más kutatások megállapították, hogy az alacsony Omega-3 szinttel rendelkező gyerekek szellemi teljesítménye kisebb, főként a matematikai feladatok elvégzése során, de az olvasási nehézségek is gyakoriak. Azonban ha krill olajat fogyasztottak, akkor már 2 óra után megfigyelték a szellemi teljesítmény javulását. Hiperaktív és figyelemhiányos gyerekek esetén is kedvező eredményeket mutatott az Omega-3 pótlása.

Az EPA és a DHA mellett a krill olajban van egy komplex foszfolipid profil, köztük a foszfatidilkolin, amiben sok kolin található, mely hatékony stresszcsökkentő vegyület. A foszfatidilkolin állítja elő az acetilkolin nevű neurotranszmittert, mely fontos a memória, a koncentráció, az emlékezet és a figyelem fenntartása szempontjából.

A krill olaj ezekre mind jótékony hatással rendelkezik, kutatások igazolják, hogy javítja a rövidtávú memóriát és emeli a hangulatot is.

Agyműködéssel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

 

Szem állapot javítás

Szem erősítő, Látásjavítás

A krill olajban található DHA körülbelül 30-60%-át teszi ki a retinának, így a szem egészsége szempontjából is nélkülözhetetlen. Tudományos szakemberek szerint, ha hetente legalább egyszer fogyasztunk Omega-3 zsírsavat, akkor megfelelő védelmet biztosítunk az időskori makuladegebneráció, vagyis az AMD ellen, mely akár vakságot is okozhat.

Egy Londonban elvégzett vizsgálat szerint az Omega-3 akár 50%-kal is képes csökkenteni az AMD kialakulásnak kockázatát. 
Egy másik kísérletben 4500 férfit és nőt vizsgáltak, akik étrendjét Omega-3 zsírsavval egészítették ki, minek eredményeként 40%-kal csökkent az AMD kialakulási esélye. A vizsgálatot vezető Astrid Fletcher professzor szerint az eredmény az Omega-3 érvédő és gyulladásgátló hatásának tudható be.

A krill olajban található asztaxantin jelentősen támogatja és védi a szem egészségét, mivel áthatol a vér-retina gáton, és el tud raktározódni a makulában, így kiemelt antioxidáns és gyulladásgátló védelmet biztosít a szemeknek. Az asztaxantin ezáltal gátolja a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulását is.

A krill olaj fogyasztása ajánlott például számítógép előtt dolgozóknak, mivel mérsékli a szem fáradtságát és szárazságát, illetve javíthatja a látás élességét, megelőzheti a látásproblémákat.

Szemekkel kapcsolatok kutatási hivatkozások:

Rendelését 1 perc alatt leadhatja • Nem kell regisztrálni • Az átlagos szállítási idő: 1 munkanap • 30 nap Pénzvisszafizetési Garancia mindenre

Ízületi gyulladás ellen

Ízületi gyulladás, Porckopás

A krill olajban lévő Omega-3 és asztaxantin kiemelkedő gyulladáscsökkentő képességgel rendelkezik. Az Omega-3 ráadásul kenőanyagként beolajozza az ízületeket, így jelentősen támogatja, hogy az ízületek súrlódás nélkül tudjanak mozogni.
Az asztaxantin képes megzavarni az ízületi gyulladásokat okozó enzimek és fehérjék működését.

A krill olaj hatására csökken a leukotroinek száma, melyek a gyulladásos szövetreakciókat indukálják. A krill olajból már kis mennyiség is javulni kezd az ízületek mozgékonysága, csökken az ízületek merevsége, funkcionális zavara és a fájdalomérzet is.
A krill olaj fogyasztása segít fenntartani az Omega zsírsavak egyensúlyát az emberi szervezetben, így támogatja az ízületek működését, azok fájdalommentes mozgását.

2002-ben a The Journal of the American College of Nutrition című lapban írták le, hogy az Omega-3 zsírsavak közül a DHA és az EPA fogyasztása igen kedvező hatású reumás arthritisz esetén. Naponta 300 mg krill olaj 7-14 napon keresztüli adagolása szignifikáns javulást okozott ízületi gyulladás esetén. Hasonló eredményt napi 9000 mg halolaj fogyasztásával lehetne elérni.

Ugyanebben a folyóiratban jelent meg egy elemzés, mely szerint  krill olaj gyulladáscsökkentő hatásával támogatja az ízületek egészségét, mivel növelte az ízületek mozgathatóságát, javította az olajozottságukat is.
Harvard Medical School kutatásai szerint az Omega-3 nagyobb dózisú pótlása kedvezően hat rheumatoid arthritis esetén.

Ízületi gyulladással, porckopással kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Sejtvédelem krill olajjal

Sejtfal erősítő

A foszfatidilkolin erősíti és védi a sejtmembránt, és alapvető fontosságú az információáramláshoz, az energiatermeléshez és a nátrium-kálium pumpa megfelelő működéséhez.

Ha túl gyenge a sejtmembrán, akkor jóval könnyebben képesek például a vírusok kárt okozni a sejtben. Érdemes tudni, hogy a sejtek körülbelül 44%-a koleszterinből és foszfolipidekből tevődik össze. 

A krill olajban az Omega-3 zsírsavak, a DHA és a EPA duplaláncú foszfolipid szerkezetben van jelen. Az emberi szervezetben a zsírok a sejtekben szintén foszfolipid formában találhatóak meg. A foszfolipid EPA részéhez hozzá kapcsolódik az asztaxantin nevű rendkívül erős antioxidáns vegyület is.

A krill olajban lévő EPA és DHA foszfolipid szerkezetük miatt jóval könnyebben be tud jutni a mitokondriumba (DNS) és a sejtmagba. A krill olaj az EPA és a DHA mellett tartalmaz egy komplex foszfolipid profilt is, köztük a foszfatidilkolint, ami természetes emulgeálószerként funkcionál.

A krill olajban lévő foszfolipidek alapvető részei a sejtműködésnek, mivel a sejtfelszíni membránok és a sejtekben található membránok szerkezeti alkotóelemei. A foszfolipidek kulcsfontosságúak az idegrendszer működésében és a májfunkciókban is.

Gyulladás csökkentés mindenhol a testben

Gyulladás csökkentés mindenhol

A folyamatosan fennálló krónikus gyulladások a szervezetben kóros elváltozások kialakulását idézhetik elő. Az Omega-3 zsírsavak képesek csökkenteni a gyulladásokat a testünkben, amit a gyulladást jelző citokinek, illetve a C-reaktív fehérje (CRP) magas szintjével bíró betegeken elvégzett vizsgálatok bizonyítanak.

Egy kettős vak kísérletben 90, magas CRP szinttel rendelkező betegnek adtak naponta 300 mg krill olajat, aminek következtében 1 hónap alatt 30%-kal csökkent a CRP szint a placebóhoz viszonyítva. Ezzel szemben a halolaj nem csökkentette a CRP szintet legalább másik 4 tanulmány szerint. 

A krill olajban található Omega-3 zsírsavak és az asztaxantin bivalyerős gyulladásgátló hatással rendelkeznek. Az Omega- zsírsavak a legerősebb gyulladáscsökkentő vegyületek közé tartoznak, amit az orvostudomány is számtalan kettős vak kísérletben bizonyított mára.

Az asztaxantin pedig az egyik legerősebb antioxidáns erejű vegyület, így rendkívül hatékonyan képes semlegesíteni a szabadgyököket, melyek felelősek a gyulladások kialakulásáért testszerte.

A Southamptoni Egyetemen Philip Calder és munkatársai 23 olyan páciens részvételével végeztek kísérletet, akik előzőleg szkeptikus sokkon vagy szisztémás gyulladáson estek át. A betegeknek intravénásan adagolták a krill olajat, 10 beteget pedig hagyományos módszerekkel kezeltek.

A vizsgálat eredményeként kiderült, hogy a krill olajjal kezelt pácienseknél felgyorsult a gyógyulási folyamat, rövidebb idő alatt enyhültek a gyulladások, illetve minden fiziológiás mutató hamarabb érte el a normális értéket. Továbbá a krill olajjal kezelt betegek mindegyike előbb hagyhatta el a kórházat, mint az a 10 ember, akik csak a hagyományos kezelésben részesültek.

Gyulladásokkal kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Premenstruációs szindróma ellen

PMS

A premenstruációs szindróma egy komplex hormonális változás, ami igen kellemetlen tüneteket okoz sok nőnél a menstruációt megelőző időszakban. 

A krill olaj a benne lévő Omega-3 zsírsavak miatt kivételesen kedvező hatású a hormonális rendszerre, mivel a hormonháztartás működéséhez nélkülözhetetlenek a zsírok, köztük az Omega-3 is.
A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma alapvetően valamilyen hormonális egyensúlybeli zavar miatt alakul ki, ezért a legfontosabb helyreállítani a szervezet hormonális egyensúlyát.

Egy kanadai egyetemen 36 nő részvételével összehasonlították a krill olajat és a halolajat PMS esetén, napi 2 gramm adagolásával. A vizsgálat eredményeként az derült ki, hogy a krill olajat fogyasztó nők esetén a menstruáció előtti időszakban sokkal kevesebb fájdalom és más fizikai és érzelmi panasz jelentkezett, mint a halolajat szedő hölgyeknél.

Mind a halolajat, mind a krill olajat fogyasztók beszámoltak a hastáji kellemetlenségek, a súly és a duzzadás csökkenéséről, de csak a krill olajat fogyasztó nők tapasztalták a stressz, a kellemetlen közérzet, a mellérzékenység, a puffadás, az ízületi fájdalmak, a depresszió jelentős mértékű enyhülését. 

Más krill olajjal végzett vizsgálatok is igazolták, hogy a PMS-től szenvedő nők tünetei, köztük a fájdalmak, a fokozott ingerlékenység, a súlygyarapodás, az ödémák és más bőrproblémák nagymértékben csökkentek.

PMS-sel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

A teherbeesés elősegítése

A Teherbeesés elősegítése

A krill olaj jelentősen támogatja a hormonrendszer működését a benne lévő Omega-3 zsírsavakkal, így hozzájárul a sikeres megtermékenyítéshez is. 
A nők méhében gyakran felborul az Omega-3 alapú értágító hatású prostacyclin szint és az érszűkítő hatású thomboxane szint egyensúlyi állapota, ami sokszor megakadályozza a teherbeesést

Kísérletek során bizonyították, hogy a rendszeresen fogyasztott Omega-3 visszaállítja ezeknek a vegyületeknek az egyensúlyát, így a méhen belül helyreáll az optimális vérkeringés, ezáltal megnő a teherbeesés valószínűsége is.

Hölgyeknek ajánlott a krill olajat akár már fél évvel a babatervezés előtt elkezdeni fogyasztani, már csak azért is, mert az Omega-3 csökkenti a koraszülés valószínűségét is.

A krill olaj tartalmaz asztaxantint is, mely talán a legerősebb antioxidáns vegyület, így kivételes hatékonysággal száll szembe a szabadgyökökkel. Férfiaknál a környezeti káros hatások a spermák mozgékonyságának csökkenését eredményezik. Továbbá rengeteg szabadgyök is keletkezik a spermákban, ami szintén nagymértékben csökkenti a megtermékenyítő-képességet. 

Bizonyos kutatások már igazolták, hogy az asztaxantin képes jelentősen csökkenteni a szabadgyökök számát a spermákban, ezáltal nagymértékben növeli azok mozgékonyságát is. Ezért férfiaknak fokozottan ajánlott a krill olaj fogyasztása babatervezés előtt.

Teherbeeséssel kapcsolatos kutatási hivatkozások:

Táplálkozási hiányosságok ellen

A táplálkozási hiányosságok kiküszöbölése, Omega-3 pótlás a Bioglan krill olaj segítségével

Hazánkban a legtöbb ember közel sem fogyaszt elegendő olyan ételt, melyekből megfelelő mértékben pótolhatóak lennének a létfontosságú Omega-3 zsírsavak. A zsírsavak testünk fő alkotórészei közé sorolhatóak, ezért rendkívül lényeges, hogy milyen zsírsavakat juttatunk szervezetünkbe táplálkozásunk során.

Egészségi állapotunkat nagymértékben befolyásolja a szervezetben lévő jó és rossz zsírsavak aránya, ahogy a betegségekkel szembeni védekezőképességünket is. 

Az Omega-3 zsírsavak mindenképpen az egyik legfontosabb zsírsavak, mivel mára tudományosan igazolt, hogy elengedhetetlenek a különféle betegségekkel szembeni ellenálló-képesség fokozásához, az egészség megőrzéséhez és a teljes szervezet optimális működésének biztosításához. 

Az Omega-3 zsírsavak esszenciális, azaz létfontosságú zsírsavak, mivel szervezetünk nem képes őket előállítani, így pótlásuk kizárólag táplálkozás útján lehetséges. 

Az Omega-3 zsírsavak egyik legjobb forrása mindenképpen a krill olaj, mivel éppen olyan formában (foszfolipifd) találhatóak meg benne, mint ahogyan az emberi szervezetben is jelen vannak. Ezért a krill olaj zsírsavjait nem kell szervezetünkben átalakítania, így rendkívül jól hasznosulnak testünkben. 

Az Omega-3 zsírsavak legfontosabb hatásai szervezetünkben:

  • gyulladáscsökkentő képességükkel jelentősen támogatják a kötőszövetek és az ízületek egészségét, javítják a mozgást;
  • fokozzák a szemek egészségét, javítják a látás minőségét;
  • támogatják a teljes szív- és érrendszer egészségét;
  • jelentősen segítik az ingerületátvitelt és a megfelelő agyműködést, mivel az idegsejtek membránjainak legfőbb alkotóelemei;
  • elengedhetetlenek a hormonrendszer egyensúlyi állapotához és egészséges működéséhez;
  • növelik a termékenységet nőknél és férfiaknál is, csökkentik a koraszülés kockázatát, támogatják a magzat megfelelő fejlődését;
  • javítják a sejtek membránjainak rugalmasságát, és az alapvető sejtszintű folyamatokat.

 

 

Hormonok

Hormon kiegyensúlyozás

A krill olajban lévő Omega-3 zsírsavak a hormonrendszer legfontosabb tápanyagjai, így a krill olaj fogyasztása szinte mindenféle hormonális probléma esetén kedvező hatású. A krill olaj ezért segíthet többek között petefészek- és prosztataproblémák, premenstruációs szindróma, meddőség, mellékvese és pajzsmirigy problémák esetén is.

A hormonok és az ingerületátvivő anyagok olyan kémiai hírvivő vegyületek, amiknek köszönhetően a testünket felépítő több trillió sejt képes egymással kommunikálni.

Ezeknek a receptoraik a sejtmembránokban lebegnek, amiket úgy célszerű elképzelni, mint sok apró kulcslyukat, amikbe ha bekerül a megfelelő kulcs, vagyis a kémiai hírvivő anyag, akkor megtörténik a sejtekben a változás.

E receptorok helyes működéséhez elengedhetetlen feltétel, hogy a sejtmembrán rugalmas és cseppfolyós legyen. Ehhez pedig az Omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek, így hiányuk esetén a hormonrendszerek nem képesek egészségesen működni.
Így az Omega-3 zsírsavak hiányos állapotában könnyen alakulhat ki például depresszió, tanulási és koncentrációs zavarok, skizofrénia vagy akár inzulinrezisztencia is.

Rendelését 1 perc alatt leadhatja • Nem kell regisztrálni • Az átlagos szállítási idő: 1 munkanap • 30 nap Pénzvisszafizetési Garancia mindenre
Több 10.000 ember állítja, hogy a Bioglan krill olaj, az egyik legjobb krill olaj!